Er is voor het eerst een insect goedgekeurd voor menselijke consumptie in de Europese Unie. Op voorstel van de Europese Commissie hebben experts van de lidstaten ermee ingestemd om gedroogde gele meelworm als voedingsproduct toe te laten op de Europese markt.

Eerste insect voor menselijke consumptie goedgekeurd in EU

Meelwormen zijn larven van de meeltor en zijn rijk aan vetten, vezels en proteïnen. Ze kunnen binnenkort opgediend worden als snack, of in poedervorm gebruikt worden voor de productie van bijvoorbeeld koekjes, smoothies of pastaproducten.

De Europese ‘farm-to-fork’-landbouwstrategie bestempelt insecten als een alternatieve bron van proteïnen die kunnen helpen om het voedingssysteem duurzamer te maken. In andere werelddelen eten miljoenen mensen dagelijks insecten, maar een doorbraak op de Europese markt is om culturele en regelgevende redenen vooralsnog uitgebleven.

De goedkeuring van de gedroogde gele meelworm gebeurde op basis van een nieuw wetgevend kader dat sinds 2018 van kracht is en de toelating van zogenaamde ‘novel foods’ regelt. Begin dit jaar oordeelde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dat het verorberen van de meelwormen geen probleem stelt voor de menselijke gezondheid. EFSA waarschuwde wel dat mensen met bepaalde allergieën de insecten misschien beter niet eten.

Meer info
Contacteer Carl Coudron via Carl.coudron@inagro.be.
 
Bron: Belga

 

 


Gekoppelde thema's & sectoren: Insectenkweek