Heb je een innovatief idee rond de kweek of het gebruik van eetbare insecten? Of wil je nieuwe voedingsproducten op basis van insecten op de markt brengen? Het ValuSect-project kan je hierbij helpen. Via een vouchersysteem maak je kans op ondersteuning op technisch vlak, bij productontwikkeling of bij de uitvoering van smaakproeven. Er is ook begeleiding bij de verbetering van kweek- en verwerkingstechnieken. Dien jouw aanvraag in!

Ontvang tot 40.000 euro steun voor de ontwikkeling van voedingsproducten op basis van insecten
De komende drie jaar worden 40 voorstellen geselecteerd. De vouchers hebben een waarde van 10.000 euro, 20.000 euro of 40.000 euro aan diensten. Afhankelijk van de vraag zal de projectpartner met de meeste expertise in dat domein ondersteuning bieden. Inagro is gespecialiseerd in insectenkweek. Wij zullen voornamelijk producenten met vragen rond de kweekfase begeleiden.
 

Wat?
Er is ondersteuning voor de ontwikkeling van producten op basis van drie soorten eetbare insecten: sprinkhanen, krekels of meelwormen. De vouchers hebben betrekking op de kweek, de verwerking, het gebruik of het op de markt brengen van insecten voor menselijk voedsel. Diervoeder komt dus niet in aanmerking.

Naast technische ondersteuning is er ook ondersteuning bij productontwikkeling, uitvoering van smaakproeven, of bij de verbetering van kweek- en verwerkingstechnieken.
> Het overzicht van de aangeboden diensten staat op de ValuSect-website.
 
Voor wie?
Producenten van levensmiddelen, gevestigd in Noordwest-Europa, kunnen een voucheraanvraag indienen. Zowel starters als ervaren bedrijven.
Hoe een aanvraag indienen?
De aanvraagprocedure bestaat uit twee fasen:
  1. Ideeën verzamelen: aanvraag indienen tussen 1 en 31 december 2020
    Dien een formulier in met algemene informatie over je bedrijf en een beschrijving van je idee of vraag waarvoor je een voucher wil ontvangen. Dit ‘Application Form Stage 1’ stuur je voor 31/12/2020 door naar valusect@thomasmore.be.
    In januari is er evaluatie en selectie van de ontvangen voorstellen. Eind januari 2021 laten we weten of je al dan niet in aanmerking komt voor de tweede fase.
  2. Details verzamelen: aanvraag indienen tussen 1 en 15 februari 2021
    Kreeg je in januari 2021 een positief antwoord? Dan mag je het idee verder in detail uitwerken. De gevraagde ondersteuning moet overeenkomen met de diensten beschreven in het menu.
    In maart 2021 krijg je antwoord of je voorstel definitief in aanmerking komt voor een voucher.
 

Het project ValuSect is een project dat voor €?2,08 miljoen wordt gefinancierd door het Interreg North-West Europe programma. Het project loopt tot eind juni 2023. Het consortium wordt door Thomas More Hogeschool gecoördineerd en bestaat uit 9 volwaardige leden en 8 geassocieerde partners verspreid over 7 landen. De volwaardige leden?zijn: Inagro vzw, Aberystwyth University, Zürcher Fachhochschule, Stichting?Fontys, ?het Innovatiesteunpunt, Teagasc, New Generation Nutrition Pro-active, AliénorEU en BIC Innovation?Limited.

 
 
ValuSect_Logo Banner_klein.jpg


Gekoppelde thema's & sectoren: Insectenkweek