Hoe kan ik nieuwe poppen scheiden van mijn meelwormen? Waarom ontsnappen mijn zwarte soldatenvlieglarven telkens uit hun bak? Hoeveel eitjes leggen mijn meeltorren per dag? Hoe kan ik mijn larven nu uit deze brij oogsten? Waarom leggen mijn vliegen hun eitjes niet waar ik dat wil?  Het zijn herkenbare vragen voor startende kwekers. Het team insectenkweek van Inagro biedt antwoorden. Ze maakten twee handleidingen met professioneel kweekadvies.

Stap voor stap insecten kweken

Veel startende insectenkwekers gaan op basis van informatie die ze online bij elkaar sprokkelen aan de slag en ontwikkelen zo met vallen en opstaan een eigen kweekmethode. Om deze moeilijke start te vermijden, doorliep het team insectenkweek van Inagro het proces van elke startende kweker. Ze bundelden hun ervaringen in twee bevattelijke kweekhandleidingen waarbij ze stap voor stap de kweek van meelwormen en zwarte soldatenvlieglarven toelichten. De handleidingen volgen een vast stramien.

De kweekvorm kiezen
Niet elke kweker hoeft zelfvoorzienend te zijn in de productie van insecteneitjes. Als je deze aankoopt hoef je geen kevers of vliegen te houden op je bedrijf.

De kweek opstarten
Kweekbakken, een zeef en een weegschaal, het zijn slechts enkele van de werkinstrumenten die je zeker zal nodig hebben om je insecten op te kweken. Waar plaats ik mijn insecten nu, in een koele garage of toch beter in een kweekcel. Tijd om voeder aan te kopen! Maar welk…? In dit hoofdstuk krijg je advies over het benodigde materiaal, de infrastructuur en het voeder.

Het kweekproces
De levenscyclus van het insect wordt geanalyseerd en, waar nodig, krijg je toelichting over hoe en wanneer je nu het best een bepaalde actie onderneemt.

Problemen in de kweek vermijden
Tot slot, rest ons enkel nog om je te behoeden voor een paar veelvoorkomende valkuilen. Die meelwormen produceren wel erg veel stof, misschien neem je best enkele beschermingsmaatregelen? Die bak met zwarte soldatenvliegpoppen steek ik na het weekend wel in zijn net, zo vroeg zullen de vliegen wel niet uitkomen. Toch?

> Bekijk de handleiding 'meelwormen kweken'

> Bekijk de handleiding 'zwarte soldatenvliegen kweken'

> Krijg extra toelichting en visuele ondersteuning in de bijhorende videolessen. Je vindt ze in de afspeellijst ‘dier’ op het Inagro-YouTube-kanaal.

 

Dept_landbouw_VLAIO.jpg
Het VLAIO LA-project 'Introsect' wordt voor 90% gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en mede financieel ondersteund door Boerenbond, Destaco, Agropolis, Mijten dierenvoeders, ABS, Schoeller Alibert, Lessine, Wadudu en Nuscience. Introsect is een samenwerking tussen Inagro, Thomas More, Hogeschool Vives, ILVO, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant en KU-Leuven.
Gekoppelde thema's & sectoren: Insectenkweek