Potentiële insectenkwekers, veehouders, aanbieders van reststromen en andere insectenliefhebbers kwamen op 1 november samen bij Fontys Hogeschool in Venlo voor een trendcollege over eetbare insecten.  De meer dan 50 aanwezigen zien insectenkweek als een kans, maar hebben nog heel wat vragen. Het trendcollege gaf de ondernemers een overzicht van kennis en ervaringen die hen kan helpen bij de start van commerciële insectenkweek.

Ondernemers zien kansen in insectenkweek

Hoe begin je met insectenkweek, welke insectensoort kweek je best, wat heb je daarvoor nodig en waar kan je een kijkje nemen? De starters in de sector zitten met bijkomende vragen. Waar kan ik marktcijfers vinden voor het schrijven van mijn businessplan of hoeveel ruimte heb ik nodig en waar kan ik terecht voor relevante kennis?

Antwoorden liggen niet meteen voor het rapen omdat nog niet alles tot in de puntjes is uitgezocht en vastgelegd. Het trendcollege gaf een overzicht van aanwezige kennis en ervaring. Deze onderwerpen kwamen aan bod:
  • Insecten en marktkansen: de route van niche product naar bulktoepassing
  • Insectenkweek: stand van zaken productie en techniek
  • Randvoorwaarden: wetgeving en kwaliteit
  • Starten in de insectenketen: economie, praktijk, planning
  • Automatisatie in de insectenkweek

Netwerkmoment voor de sector
Een initiatief als het trendcollege is belangrijk voor kennisoverdracht maar ook voor netwerking. Als startende, kleine kweker is het belangrijk om een stabiele afzet te vinden. En als afnemer is het belangrijk een aanbod te krijgen van een insect met een stabiele samenstelling, om een product te produceren die een constante smaak of textuur heeft.
 
Dit trendcollege gemist?
De volgende editie gaat door op 4 februari 2019 in Geel (België) op de campus van Thomas More en KU Leuven. Je kan je nu al aanmelden door contact opnemen met het infoloket via insectinfo@ngn.co.nl.

Meer info
Marian Peters - marianpeters@ngn.co.nl
Gekoppelde thema's & sectoren: