Rick en Maikel studeren werktuigbouwkunde aan de Fontys Hogeschool en kozen allebei voor het thema ‘automatisatie van insectenkweek’ als opdracht. Ze voeren onderzoek naar een Paternoster systeem en ontwerpen een machine die de lichamelijke arbeid bij het verplaatsen van kweekkisten moet verlichten. Rick en Maikel stellen zichzelf graag voor!  

 
Studenten onderzoeken automatisatie van insectenkweek

  

Rick.jpgIk ben Rick, 26 jaar oud en studeer werktuigbouwkunde aan de Fontys Hogeschool in Venlo. Momenteel werk ik aan een afstudeeropdracht bij het GreenTechLab. Deze bestaat uit het automatiseren van het plaatsen en wegnemen van de kweekkisten. Daarnaast tracht ik ook het voeren van de insecten te automatiseren.

Op dit moment vraagt het kweekproces veel arbeidsuren. De kisten worden dagelijks gecontroleerd en afhankelijk van de staat van het substraat en de groei van de larven, moet er ingegrepen worden. Het substraat mag niet te nat of te vochtig worden, dus naargelang de situatie worden er additieven zoals droog strooisel of vocht toegediend.
De temperatuur wordt minimaal een keer per dag gemeten. Dit geeft een indicatie van de activiteit binnen de kweek. Die controle is een zwaar werk aangezien de kisten ongeveer 26 kilo wegen. Om het werk te verlichten is er nood aan een mechanische automatisering.
 
 
 

Maikel.jpgMijn naam is Maikel Janssen, vierdejaarsstudent werktuigbouwkunde op de Fontys Hogeschool te Venlo. Als stageopdracht ontwikkel ik een Paternoster systeem. Met dit systeem kan een kleinere temperatuurschommeling gecreëerd worden die de groei van Black Soldier Fly larven bevordert.

Het kweken van BSF larven moet gebeuren bij een constante temperatuur van 27 °C in een gesloten ruimte. Voor een succesvolle kweek mag de schommeling in temperatuur maximaal met een graad verhogen of verlagen. Het probleem is dat de temperatuur in de ruimte niet overal gelijk verdeeld is. Daarom dat ik onderzoek doe naar een optimalisatie van het systeem.  

Het proces voor het kweken van BSF larven wordt op dit moment op kleine schaal toegepast in onder andere India. Het slepen van de bakken, die ongeveer 26 kg wegen, is zwaar lichamelijk werk. De sector is op zoek naar een automatisering die de lichamelijke arbeid zal verlichten.

Daarnaast ontwerp ik een kast die rond een Paternoster systeem heen komt. De grootste uitdaging zit in het maken van een zo goedkoop mogelijke kast die zo efficiënt mogelijk met warmte verlies omgaat en de BSF larven beschermd.
 
 
 
 
 

Meer info:  

Jelle Adama - j.adema@fontys.nl  - +31 8850 73028  

 

 
Gekoppelde thema's & sectoren: